1 av 2
Catrin Albrektsson, VM-målvakt för de hemlösas landslag, och hennes tränare Mikael Ragvald. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
FM

Catrins fotbollskarriär fick blixtstart med VM

"Fixar man ett VM så fixar man allt"
4:54 min

I våras startade Gatans lag i Helsingborg med fotbollsträning för spelare som är - eller har varit - hemlösa. Och för en av deltagarna kom det att leda hela vägen till landslagsuppdrag i Polen. Catrin Albrektsson fick spela VM, trots att hon inte hade spelat fotboll alls före juni i år.

– Vi vann bara en match, mot USA. Men vi hade roligt. Jag har fått en sådan nytändning, berättar Catrin som fick kontakt med landslagets ledning i Göteborg i juli och sedan fick ställa sig i landslagets mål under VM-turneringen.

Första gången hon tränade fotboll var strax före hennes 46-årsdag, i slutet av juni.

– Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om att spela fotboll. Men så läste jag på Värmestugans Facebooksida att Gatans lag hade startat. Jag kände igen några på bilderna, så jag åkte ned till Hemlösas hus och frågade.

– Och nu älskar jag det. Fysisk aktivitet är en stor del av mitt liv numera, säger Catrin som är före detta missbrukare som nu både har bostad och en fotbollskarriär.

Fotbollsträningen på konstgräset bakom Olympia  betyder mycket för henne.

– Den ger fokus och glädje. Det finns nästan inte ord för det.

Förre HIF-aren Mikael Ragvald är tränare för Gatans lag, och han intygar att fotbollsspelandet är viktigt för dem som har problem med hemlöshet och missbruk.

– För en del är lördagens träning den enda fasta tiden de har på hela veckan.

– Och det ger mig stor glädje att få dela med mig av mina fotbollskunskaper, säger Mikael Ragvald vars far avled av missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".