Vensel Roskvist, uppsagd socialchef i Vellinge kommun. Foto: Vellinge kommun
Vellinge

Vellinges socialchef får lämna sitt jobb

1:49 min

Vellinges socialchef Vensel Roskvist har fått lämna sitt jobb. Kommunledningen hänvisar till att socialtjänsten ska organiseras om och den skarpa kritik som Socialstyrelsen riktat mot kommunen efter mordet 2012 på en kvinna från Vellinge som mördades av sin tidigare sambo.

– Jag blev uppsagd i onsdags, helt utan förvarning. Enda förklaringen är att man har sagt att ordföranden i omsorgsnämnden inte längre har förtroende, utan vill ha en annan chef. Men vad det är som inte är ok, har jag inte fått reda på, säger Vensel Roskvist.

I februari 2012 mördades en kvinna från Vellinge i stadsdelen Lugnet i Malmö av sin tidigare sambo, inför ögonen på parets två små barn. Hon bodde i en skyddad lägenhet i Malmö, där socialtjänsten i Vellinge hade placerat henne efter en händelse hösten 2011 då mannen hade hållit henne fången under några timmar och bundit henne med buntband.

Efter mordet utredde Socialstyrelsen vilken hjälp familjen hade fått av kommunen. I mars i år utmynnade utredningen i svidande kritik. Kvinnans behov av skydd hade inte utretts tillräckligt och barnen blev inte tvångsomhändertagna efter mordet. Visserligen placerades de i jourhem, men i och med att de inte var tvångsomhändertagna hade pappan fortfarande beslutanderätt över dem. Han satt då häktad, misstänkt för mordet på mamman och motsatte sig under hela våren att barnen skulle få vård inom barnpsykiatrin.

Först fyra månader efter mordet, när pappan förlorat vårdnaden, fick barnen hjälp inom psykiatrin. Vensel Roskvist har tidigare sagt att barnen fick den hjälp de behövde och att han inte kan se hur socialtjänsten skulle ha agerat annorlunda.

Kommunledningen hänvisar i dag dels till kritiken från Socialstyrelsen och dels till behovet av att organisera om socialtjänsten, som förklaring till beslutet att säga upp Vensel Roskvist.

- Vi har valt en annan lösning och i den lösningen finns det inte plats för Vensel, säger Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande för kommunstyrelsen i Vellinge.

Anna Mannfalk (M), ordförande för Omsorgsnämnden vill inte kommentera beslutet att säga upp Vensel Roskvist i dag. Hon har tidigare sagt att socialtjänsten inte följde sina egna rutiner i fallet med kvinnan som mördades i Lugnet i Malmö.

Peter Olsson går nu in som tillförordnad socialchef i Vellinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista