Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Ombud ifrågasätter psykiatrin i Skåne

1:29 min

Fyra personliga ombud i Sydöstra Skåne har skickat en skrivelse till Region Skåne kring brister i den psykiatriska vården i Skåne. Ombuden - verksamma i Sjöbo, Ystad, Tomelilla och Simrishamn undrar hur regionen följer upp vården, som sköts av Capio psykiatri.

2010 slöt Region Skåne avtal med bolaget Carema kring den öppna psykiatrivården i sydöstra Skåne. Sedan årsskiftet är det Capio som bedriver verksamheten.

– Ombuden har påtalat olika brister inom psykiatrin i sydöstra Skåne i flera år och det är därför de fyra ombuden nu skickat in sin skrivelse till regionen, säger Ewa Wernehag.

Anders Åkesson, är regionråd för miljöpartiet. Enligt honom har regionen vidtagit åtgärder, bland annat en särskild medicinsk revision under våren.

Lotta Olmarken är psykiater och affärsområdeschef för Capio psykiatri. Hon säger Capio psykiatri i sydöstra Skåne försöker förbättra kontinuiteten för dom som söker vård genom att alla får en fast vårdkontakt, till exempel en sjuksköterska. Dessutom pågår rekrytering av läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista