Akutmottagningen i Lund har fått utstå kritik från såväl Socialstyrelsen som Arbetsmiljöverket under det senaste året. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Lund

Fortsatt risk för vårdskador på akutmottagningen i Lund

IVO: "Det är allvarligt"
1:40 min

Det finns fortfarande risk för att patienter ska råka ut för allvarliga vårdskador när de vårdas på akuten i Lund, det bedömer Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att under ett års tid ha granskat akutmottagningen.

Eva Hansson är enhetschef på IVO:

– Vi ser fortfarande att det finns en risk för att allvarlig vårdskada ska kunna uppstå och det tycker vi är allvarligt i sig.

Det var i januari i år som Socialstyrelsen slog fast att ett dödsfall och flera fall av vårdskador på akutmottagningen i Lund berodde på den höga arbetsbelastningen för personalen och på bristen på vårdplatser. Då krävde Socialstyrelsen snabba åtgärder och sjukhuset svarade med att öka bemanningen och ta in hyrläkare.

Man lovade också att stuva om bland vårdplatserna på olika avdelningar för att på så sätt få fler lediga platser där de behövs som mest. Men ett halvår senare är det fortfarande stor brist på vårdplatser, väntetiderna på akuten är långa och personalen hinner inte titta till patienterna så ofta som de borde. Det måste rättas till säger Eva Hansson:

--  Vi har sett att det har blivit förbättringar men de är inte helt tillfredsställande. Om det inte blir bättre den här gången då ser vi mycket allvarligt på det och då finns det stor risk att det blir fråga om ett vitesföreläggande.

Jan Ljunghusen som är verksamhetschef på akutkliniken i Lund säger att det finns en plan för omstuvningen av vårdplatser men att det kommer ta tid att genomföra den. När det gäller tillsynen i väntrummet kommer det dock snart att vara bättre.

– Detaljerna vill jag inte gå in på men vi kommer att förstärka och ha bättre tillsyn av patienterna i väntrummet.

När vill ni se en tydlig förbättring?

– Det måste vi se så snart det bara går och vi måste definitivt kunna redovisa en förbättring till IVO innan den 25 november.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".