Skurup

Skurup ska ta emot flyktingbarn genom familjehem

(S): "Kommer i praktiken inte ta emot några flyktingbarn"
1:43 min

Skurups kommun ska teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn och mottagningen ska ske via familjehem. Det blev beslutet i kommunfullmäktige i Skurup i går kväll.

Det var med röstsiffrorna 23-18 som moderaternas förslag vann om att Skurup ska ta emot omkring flyktingbarn via familjehem.

Det innebar att huvudförslaget om att flyktingbarn och ungdomar skulle placeras i ett så kallat HVB-hem i det före detta vandrarhemmet i Skurup blev nedröstat. Bakom det förslaget stod bland annat Socialdemokraterna.

– Baksidan med det här förslaget är att man under fyra års tid letat efter familjehem och ändå bara hittat ett. I praktiken kommer man inte ta emot några ensamkommande flyktingbarn och ungdomar, säger Pierre Esbjörnsson (S), oppositionsråd som är kritisk till fullmäktiges beslut om familjehemsalternativet.

Förutom Moderaterna ställde även Centerpartiet, Kommunens väl och Sverigedemokraterna sig bakom alternativet med familjehem. Sverigedemokraterna hade ett eget alternativt förslag där man helt ville avslå mottagning av flyktingbarn, men Lars Nyström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Skurup, säger till nyheterna att Sverigedemokraterna ändå röstade för moderaternas förslag om familjehem eftersom man var emot förslaget om gruppboende och att det förslaget annars hade fått majoritet.

Jörgen Sjöslätt, ordförande för Centerpartiet i Skurup, är nöjd med fullmäktiges beslut och tror till skillnad från socialdemokraten Pierre Esbjörnsson att det kommer att gå att få tag på familjehem.

– Jag tror att det finns goda förutsättningar att lyckas bättre med detta alternativ än vad vi har gjort hittills. Vi måste titta på hur andra kommuner har gjort och hitta goda exempel och bli bättre på att marknadsföra det alternativet, säger Jörgen Sjöslätt, ordförande för Centerpartiet i Skurup.

Vi har sökt kommunstyrelsens ordförande, Niklas Sjöberg (M), men inte nått honom för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".