1 av 2
Anna Karlsson,Gatukontoret i Lund. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Joakim Ståhl/Scanpix
Lund

Lund först ut med lånecykelsystem

1:54 min

Lagom till början av nästa sommar kommer lånecykelstationer att finnas i Lund där den som vill för en billig peng kan välja att ta cykel istället för buss eller bil. 170 cyklar kommer ställas ut i ett första steg och genom att placera en del av dem vid större arbetsplatser som Ideon och sjukhuset riktar man sig främst till pendlare.

– Ja, vi planerar att införa ett lånecykelsystem i Lund och det innebär att man ska ha mellan 17-20 lånecykelstationer runt om på stan. De ska ligga bra till vid busstationer och tågstationer så att man enkelt kan ta kollektivtrafik och sen ta sig vidare med cykel dit man ska.

Vilket lånecykelsystem som kommer att användas avgörs genom en upphandling som precis dragits igång och kanske blir det ett liknande de som redan finns i Göteborg och Stockholm där man för en mindre summa köper ett säsongskort eller ett tredagars kort att använda cyklarna.

I Malmö och Helsingborg där man också vill erbjuda lånecyklar sneglas det istället på ett system som håller på att införas i Köpenhamn med betydligt mer avancerad teknik. De cyklarna ska vara utrustade med vandalsäkra pekskärmar där man via sin mobil både kan boka en cykel, få fram kartor och till och med boka tåg och bussbiljett. Ett avancerat nytt system som kräver en lite längre betänketid förklarar Ole Andesson, avdelningschef på stadsbyggnadskontoret i Helsingborgs stad.

– Det är ganska mycket pengar involverade i införandet av ett hyrcykelsystem och vi vill vara säkra på att vi gör rätt. Det händer mycket på teknikområdet och vi vill prova den danska modellen innan vi bestämmer oss.

Någon gång under nästa år, kanske redan under sommaren hoppas Helsingborgs stad att ett försök med ett 50-tal cyklar kan komma igång. I Malmö vågar man däremot inte sätta något datum. Alex Leister, turistande amerikan på Malmö central tycker att det låter som en utmärkt idé

-- Det skulle jag verkligen gilla. När man tar sig runt hinner man se så mycket mer om man cyklar än om man tar sig fram till fots.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista