Kartor som visar de olika förslagen till förbindelse och hur anslutningen i Landskrona skulle kunna se ut. Grafik: News Øresund
Öresund

Landskrona vill bygga tågtunnel till Köpenhamn

Landskrona ger sig nu in i striden om ytterligare en förbindelse över Öresund. Landskrona har låtit utreda tidsvinster och var en tågtunnel för persontågstrafik till Köpenhamn skulle kunna dras.  Tågtunneln beräknas kosta 18 miljarder kronor.

Enligt ett förslag som kommunen tagit fram skulle tunneln gå från Landskrona till Nordhamnen i Köpenhamn och ansluta till Kustbanan via Österport station, skriver nyhetsbrevet News Öresund.

Sedan länge har Helsingborg och Helsingör arbetat för en förbindelse mellan varandra och Malmö utreder tillsammans med Köpenhamn möjligheterna att bygga en tunnelbana mellan sig.

Det finns ännu inga beslut fattade om att bygga en ytterligare fast förbindelse över Öresund.

Tre förslag

HH-förbindelsen
Förslag finns om tunnlar för persontåg, godståg och bilar mellan Helsingborg och Helsingør.

Öresundsmetro
Förslag om en tunnelbana mellan Köpenhamn och Malmö som utreds gemensamt av städerna. En slutrapport presenteras i december.

Landskrona-Nordhamnen
Nytt förslag till Öresundsförbindelse som just nu utreds av Landskrona kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".