Michael Wernstedt från Raoul Wallenberg Academy och pristagare Siavosh Derakthi. Foto: P4 Radio Stockholm
Malmö

Han prisas för antirasistiskt arbete

0:54 min

Malmöbon Siavosh Derakthi får idag motta Raoul Wallenbergpriset av integrationsminister Erik Ullenhag i Stockholm. Han får priset för sitt arbete med barn och unga mot antisemitism och främlingsfientlighet i Malmö

– Jag är fortfarande i chock, det är som att vinna på lotto. Det är fantastiskt att ta emot ett sådant pris, Raoul Wallenberg är en stor förebild – en kämpe. Det ger mer drivkraft och bränsle.

Siavosh Derakthi ser sig själv som en brobyggare som vill öka förståelsen mellan olika grupper i Malmö. Som 19-åring startade han föreningen unga muslimer mot antisemitism, syftet var att inspirera och utbilda barn och unga i Malmö att ta ställning mot rasism och främlingsfientlighet.

– Vi är ute och håller föredrag och workshop. Vi in överlevare från förintelsen och andra föreläsare och har samtal om de här ämnena. Ett sätt att försöka bekämpa hatet och ge mer kunskap till våra ungdomar i Malmö.

Det sa Siavosh Derakthi som tänker använda prissumman 100 000 för vidareutbildande insatser för unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista