1 av 2
En 46-årig man åtalas för mordet på ett taxikontor i Malmö. Foto: Scanpix
2 av 2
Advokat Gunnar Falk taximord malmö Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Ägarstrid bakom mord på taxikontor

1:46 min

I november 2011 sköts den 31-årige gängledaren i huvudet inne på taxibolagets kontor i Malmö. I dag väcktes åtal mot en 46-årig man som åklagaren anser är mördaren. Bakgrunden till mordet var en ägarstrid om makten över bolaget.

Bolaget, Taxiverket i Malmö AB, drev en beställningscentral från sitt kontor på Volframgatan i Malmö, men ägarna var oense och stred om makten över bolaget.

Den 31-årige mannen skulle den här dagen presenteras som ny chef. Det var inte okontroversiellt. Den 46-årige man som åtalas för mordet på honom var enligt åklagaren på den ena sidan i konflikten.

– Han var på motsidan – han hade delintresse i den andra sidans ägande, säger kammaråklagare Michael Hansson.

Åklagaren har kallat många vittnen till rättegången. Några av dem var själva tidigare misstänkta i utredningen, men är i dag helt avförda.

46-åringen som åtalas för mordet, nekar till anklagelserna och till att hans ens var på plats i huset där mordet begicks. Uppgiften om att han själv hade ett intresse i taxibolaget, vill hans försvarare Gunnar Falk i dag inte kommentera.

– Jag ska berätta närmare om det i rätten. Det har ju lämnats uppgifter redan om att han skulle vara delägare i bolaget. Men jag vill inte gå inte på det närmare. Jag tycker att det kan få komma direkt från mig till rätten, säger Gunnar Falk.

Det fanns ju en konflikt i det här bolaget mellan ägarna, var någonstans fanns din klient i de händelserna?

– Han har varit en person som har agerat för att få till stånd en lösning av den här konflikten, vilket har visat sig vara svårare än han hade tänkt sig. Och att det här bolaget skulle kunna utvecklas och att det skulle bli ett lyckosamt bolag för framtiden.

Taxiverket i Malmö AB, som striden gällde har efter mordet gått i konkurs med över 400 000 kronor i skulder. Enligt konkursförvaltaren Glenn Brorström upphörde verksamheten i stort sett helt efter mordet. Han anser också att bokföringen i bolaget var manipulerad och det finns misstankar om ekonomisk brottslighet.

Det är ännu inte klart när rättegången mot 46-åringen inleds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista