Arivbild. Peter Danielsson (M). Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Skåne

Helsingborg svarar på Landskronas tunneltankar

1:31 min

Landskrona ger sig in i striden om en ny fast Öresundsförbindelse och föreslår en tunnel för persontåg mellan Landskrona och Köpenhamn. Men i Helsingborg håller kommunledningen fast vid att en förbindelse Helsingborg-Helsingör är att föredra.

Moderata kommunalrådet Peter Danielsson i Helsingborg utesluter i och för sig inte att det byggs en tredje Öresundsförbindelse via till exempel Landskrona så småningom. Men en förbindelse Helsingborg-Helsingör gör mer nytta och måste komma i första hand anser han.

– Man får fråga sig var vi får störst effekt för regionen i stort, var de största positiva integrationseffekterna blir, säger Peter Danielsson. Ska vi bygga ytterligare en förbindelse till södra Själland eller ska vi binda ihop regionen i norr och skapa en ringlinje som sprider integrationseffekterna i hela regionen.

För Peter Danielsson är svaret givet. Det viktigaste är att bygga på ett sånt sätt att man får med hela norra Själland och hela nordvästra Skåne.

Landskronaförslaget handlar om en tunnel för persontåg. Likadant är det med förslaget att bygga en Metro mellan Malmö och Köpenhamn. Men mellan Helsingborg och Helsingör vill man bygga både persontågs-, godstågs- och motorvägsförbindelse.

För att bygga Metron eller Landskronatunneln måste det till skattepengar. Men inte för att bygga mellan Helsingborg och Helsingör menar Peter Danielsson.

– Över två miljoner fordon åker med färjorna mellan Helsingborg och Helsingör varje år. Man kan ta betalt för de fordonen även i framtiden och på så sätt finansiera en fast förbindelse, säger han. Det vill säga de betalar den här förbindelsen på kanske 30 år precis som man har gjort med Öresundsbron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista