1 av 2
Håkan Kiendl avdelningschef betalstationen. Foto: Paul Zyra / Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Sören Madsen/Öresundsbron
Malmö

Fallucka ska stoppa fortkörarna

1:55 min

Öresundskonsortiet har fått nog av bilar som kör i hastigheter över 80 km/tim vid betalstationen. Med start i vår kommer en fallucka att öppnas framför de bilar som kör för fort.

Varje dag passerar 25 000 fordon Öresundsbrons betalstation vid Lernacken. 15 000 av dem stannar inte eftersom de använder den elektroniska biljetten Brobizz.

Brobizzbilarna ska dock sakta ner till max 30 kilometer i timmen vid passagen, men vissa bilar håller högre fart än så. Håkan Kiendl, avdelningschef på betalstationen, berättar att farter på 80--90 km/tim har uppmätts.

– Det är ett arbetsmiljöproblem för personalen som jobbar på betalstationen. Vi ska snabbt vara på plats om bommen inte går upp och då måste vi passera mellan körbanorna. Då finns det givetvis en olycksrisk om bilarna kör för fort genom betalstationen.

Öresundskonsortiet har beslutat att installera ett farthinder med ett sofistikerat system. En radar kontrollerar fordonets hastighet. Om fordonet överskrider maxhastigheten 30 km/tim öppnas en lucka i vägbanan. Ju fortare fordonet kör, desto större blir lucköppningen.

Det är ett företag i Östergötland som utvecklat luckan. Företaget har testat systemet i Linköping i två år och luckan sägs klara även svensk kyla och snö. Håkan Kiendl hoppas att falluckorna ska finnas på plats i Malmö våren 2014.

För en månad sedan körde en bil i hög fart in i en av kurerna vid betalstationen. Kuren totalförstördes, men var obemannad. Men det är inte den här händelsen som har tvingat fram falluckorna:

– Nej, det har inte med varandra att göra, säger Håkan Kiendl. Det här påbörjade vi för 1½ år sedan. Vi har provat olika typer av farthinder i våra Brobizzbanor, med varierad effekt.

Vanliga vägbulor, som också har provats, har den nackdelen att de drabbar alla – även den stora majoritet förare som håller hastighetsgränserna. Dessutom saktar bulorna ner farten så mycket att det uppstår köer, som ju Brobizzarna skulle undanröja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista