1 av 2
Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio
2 av 2
Margareta Melin och Malin Månsson i fältgruppen har märkt en tydlig ökning av antalet Cannabis-rökare de senaste åren. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Kristianstad

Cannabis växande problem bland unga

1:32 min

Ungdomar röker allt mer cannabis, medan alkoholdrickandet minskar något, det är en trend över hela landet. Malin Månsson är fältsekreterare i Kristianstad och arbetar med att locka ungdomar bort från cannabis. De senaste åren har hon och hennes kollegor fått mer att stå i.

Det har hänt något med ungas attityder mot cannabis de senaste åren .Många svenska ungdomar ser idag inte cannabis som någon riktig drog och det kan bero på påverkan från USA, där man på många håll har en mildare syn på drogen. Användandet går allt längre ner i åldrarna. Malin Månsson har i sitt arbete träffat på 12-åringar som redan prövat på att röka Cannabis.

–Många tycker att det är positivt och har inte sett de negativa konsekvenserna av sitt rökande än.

Var tionde svensk högstadieelev och var femte gymnasist har idag prövat cannabis.  Men det är något deras föräldrar ofta är helt ovetande om, säger Margareta Melin som leder fältgruppens arbete i Kristianstad.

–De flesta föräldrar är mycket uppmärksamma på om deras barn dricker för mycket alkohol men få ser om de röker cannabis. Det gäller att prata med sina barn och se upp om de ändrar beteende eller får nya kompisar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista