Richard Hultemark, projektledare Foto: Nadja Jebril/Sveriges Radio
Skåne

Stort intresse för att jobba som frivillig hos polisen

Polis: "Det är ett fint komplement till vårt jobb"
2:34 min

Intresset för att arbeta som volontär för polisen är stort i Skåne. Runt 300 skåningar jobbar i dag som volontärer. Det handlar om att få vanliga människor att engagera sig i trygghetsfrågor.

– De är fler vuxna på stan på kvällar och ett fint komplement till vårt arbete. De är ute och informerar, exempelvis om hur man kan förhindra inbrott och hjälper oss i stan och visar vägen, säger Richard Hultemark, polis och projektledare för Skånepolisens volontärverksamhet.

När Skånepolisen började med volontärverksamheten 2010 sneglade de på Stockholm som startade flera år tidigare. Syftet är att få med vanliga medborgare i det trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbetet i Malmö och Skåne.

De som jobbar som volontärer för polisen får gula västar med stor text på ryggen Polisens volontärer. Volontärerna jobbar både under helgkvällarmen också i samband med stora evenemang som Malmöfestivalen, Melodifestivalen, konserter och matcher men den är inte som "Morsor och farsor på stan".

– Nej, det är framför allt unga killar och tjejer som är med. Den yngste är 18 och den äldste är 70 år, säger Richard Hultemark.

Polisvolontärerna är inga poliser. De har inga andra befogenheter än vanliga medborgare men det finns alltid en avdelad polispatrull som kan hjälpa till om det skulle behövas.

– Skulle det hända något är det den polispatrullen som rycker ut, säger Richard Hultemark.

Det är inte alla som får bli volontärer. Förra året sökte 360 personer. 160 av dem valdes ut. Det får inte finnas några plumpar i brottsprotokollet.

– Jag gör en väldigt noggrann kontroll av alla sökandes misstanke- och belastningsregister. Den värsta förseelsen bland våra volontärer är en person som körde 15 kilometer för fort, där lägger vi gränsen, säger Richard Hultemark.

De personer som väljs ut får sedan prata med de erfarna poliser som de ska jobba med ute på stan.

– Sedan beror det ju också lite på hur många vi kan ta emot så att det finns uppdrag till alla, säger Richard Hultemark.

16-18 september håller Skånepolisen informationsträffar om sin volontärverksamhet i flera skånska städer.

Många av dem som söker för att bli volontär vill ge någoting tillbaka och vill engagera sig i sin stad, andra är bara nyfikna på hur polisen jobbar.

– Det finns en hel del unga killar och tjejer som i framtiden skulle vilja bli polis som tycker att det här är ett bra tillfälle att träffa oss, Richard Hultemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".