Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges Radio
Lund

Felande vattenledning spolas och övervakas

0:57 min

Den vattenledning som misstänks ligga bakom de förhöjda halterna av bakterier i dricksvattnet i Lund har nu fått sin första genomsköljning. Genom kraftfull spolning försöker VA-Syd få bukt med problemet, för att åter kunna koppla på ledningen på dricksvattennätet.

Det var i april i år som larmet gick i Lund. Mätningar av dricksvattnet visade förhöjda halter av koliforma bakterier. Ganska snart misstänkte VA-Syd att bakterierna kom från en ny ledning som strax dessförinnan kopplats på vattennätet.

Den nya ledningen kopplades bort och sedan dess har det inte varit några problem med dricksvattnet. Nu försöker VA-Syd spola ur den fyra kilometer långa ledningen för att bli av med bakterierna som gör vattnet odrickbart.

Att sköljningen görs först nu beror på att man har behövt bygga en utspolningsbrunn vid Malmövägen för att överhuvudtaget kunna hantera de 1 000 kubikmeter vatten som forsar genom ledningen vid en sköljning.

Nu kommer nya prover att tas och kanske måste man skölja fler gånger. Eftersom ledningen är byggd för framtiden påverkas inte vattenförsörjningen i Lund av att den inte används. Först när flera på varandra följande prover visat att vattnet är tjänligt kan ledningen kopplas på igen.

Fler artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista