Povi Lawson t h i soffan på Noaks ark i Malmö. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Noaks ark ger snabbt svar på hiv-oro

1:36 min

Ett enkelt snabbt test ger svart inom en kvart. I dag inviger frivilligorganisationen Noaks ark i Malmö sitt drop in för snabbtest av hiv. Testet har hittills bara gått att få på RFSL. Noaks ark Syd som arbetar för att förebygga spridningen av hiv och vänder sig i första hand till grupper som annars är svåra att komma i kontakt med.

– Vi jobbar med information på SFI-skolor, invandrarföreningar men också till de som åker utomlans och har oskyddad sex som lätt kan komma hit och testa sig, berättar Povi Lawson på Noaks ark i Malmö.

Tanken är att göra det så enkelt som möjligt för dem som går och oroar sig och vill göra ett test. För många är det avskräckande att uppsöka sjukvården, behöva boka tid och registreras med personnummer.

Här kan den som vill istället anonymt och kostnadsfritt låta testa sig. Med några droppar blod på en teststicka visar det sig inom en kvart om du är smittad eller inte. Samtalet före och efter är minst lika viktigt och förutom att här talas flera olika språk finns också en psykolog på plats.

Utomlands är det mycket vanligt att göra hiv-tester på det här sättet, utanför sjukvårdens väggar. I Sverige har det dröjt länge och nu gäller det att snabbt nå ut till fler.

– Jag är så glad. Detta borde ingått i vår verksamhet för flera år sedan. Vi vet att det är många som lever med hiv och kommer till vården först i ett ganska sent skede. Vi vill upptäcka i tid, säger Povi Lawson som jobbat länge för att det här ska bli verklighet.

Noaks ark i Malmö kommer att ha drop in varje onsdag 17.00-19.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista