1 av 4
Bodil Gervind visar upp köket där ätstörningspatienter kan lära sig laga mat. Foto. Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
3 av 4
Rummen har fått modern inredning.
4 av 4
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Lund

Färre vårdplatser när psykiatrin flyttar in i gamla regionhuset

1:50 min

I början av september flyttar all vuxenpsykiatri i Lund från de slitna lokalerna på Sankt Larsområdet till det gamla regionhuset på Baravägen. Huset har byggts om och till och kommer att ta emot runt 350 patienter varje dag. Samtidigt blir slutenvårdsplatserna färre.

– Fördelarna är att vi kan samordna öppenvård och slutenvård, och att vi får en standard på lokalerna som är av en helt annan klass än det vi lämnar på Sankt Lars, säger Bodil Gervind, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Lundaområdet.

De närmaste veckorna kommer psykiatriverksamheterna på Sankt Lars och sjukhusområdet att flytta in i det ljusa, nyrenoverade och till ytan nästan fördubblade gamla regionhuset. Här ryms allt från psykosvård till ätstörnings- och missbruksvård och från den 11 september även den akuta psykiatriska mottagningen.

107 slutenvårdsplatser kommer det att bli, och det är en minskning med 13 platser i och med att en avdelning i Landskrona stängs. I stället byggs öppenvården ut, och P-O Sjöblom, förvaltningschef för Skånevård Sund dit psykiatrin hör, är inte orolig för att vårdplatserna inte kommer att räcka.

– Det handlar mer om att öppenvården måste anta utmaningen att ge bra vård i tid, så att man inte måste vänta så länge så att man måste ha slutenvård, säger han.

De nuvarande lokalerna på Sankt Lars är gamla och slitna, och patienterna har fått dela rum. I nya huset får patienterna eget rum med dusch och toalett, och det finns också sex innergårdar, där patienterna kan få vara.

Säkerheten har också varit viktig vid renoveringen. Det finns inga duschslangar, krokarna på väggarna fälls ut, om något tyngre skulle hängas i dem, och toalettlåsen går att öppna utifrån.

P-O Sjöblom tror att lokalerna kommer att ha betydelse för vården.

– Det är modernt, och det visar att regionen har velat satsa på de här patientgrupperna. Den känslan gör att man som patient kan känna att man inte är undanskuffad i vården, utan här finns det en plats även när man har en psykisk ohälsa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista