Nu flyttas Ångfärjestationen för att ge plats åt den nya kongressanläggningen. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Klartecken för nytt kongresscenter på Ångfärjetomten

Reporter: "Bebyggelsen har bantats och anpassats"
1:13 min

Länsstyrelsen säger ja till Helsingborgs stads nya förslag till bostäder och kongressanläggning på Ångfärjetomten i centrum Man godkänner också att Ångfärjestationen rivs och flyttas till en ny plats. Men på den punkten var länsstyrelsen inte enig.

Det är länsstyrelsens kulturmiljöenhet som vänder sig mot att Ångfärjestationen som byggdes 1898 ska flyttas för att ge plats för den nya kongressanläggningen. Kulturmiljöenheten anser inte att det är en acceptabel lösning.

Men i länsstyrelsen samlade bedömning får flytten alltså grönt ljus, och det får också kongressbyggnaden och bostadshusen som helhet.

Planerna har arbetats om sen länsstyrelsen stoppade ett tidigare förslag 2011. Då ansågs de höga byggnaderna bli för dominerande för stadsbilden. Men nu har bebyggelsen bantats och länsstyrelsen tycker att den är genomtänkt och anpassad till omgivningen.

Länsstyrelsen har sen länge ställt krav på att Helsingborgs stad måste förbättra luftkvaliten i centrum. Men man anser inte att den nya bebyggelsen på Ångfärjetomten ger upphov till så mycket trafik att det blir ett problem utan tycker att kommunens beslut om att bygga bussfiler och minska privatbilstrafiken på Drottninggatan räcker för att få bukt med luftföroreningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".