Gösta Ekman och Tage Danielsson under inspelningen av revyn Glaset i örat 1974. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT Bild
Lund

Universitetsbiblioteket får Svenska Ords unika arkiv

1:28 min

Hasse Alfredsson skänker nu allt material från Hasseåtages Svenska Ord till Universitetsbiblioteket i Lund. Det är ett stort material att ta hand om, det handlar om allt från idéer och manus till fotografier och pressklipp.

– Vi är väldigt glada för att vi har fått in det här jättefina arkivet som vi hoppas ska kunna användas mycket av forskare nu och i framtiden, säger Birgitta Lindholm, förste bibliotekarie, Universitetsbiblioteket i Lund.

Det var hon som kontaktade Hasse Alfredsson och frågade om han ville lämna arkivet till Universitetsbiblioteket. Det dröjde inte länge förrän familjen hörde av sig med ett positivt svar.

– De hade precis pratat om vad de skulle göra med alla papper som fanns i skrivstugan, berättar Birgitta Lindholm.

Materialet är omfattande, det handlar om 12-15 hyllmeter med pärmar, buntar och mappar.

– Jag har sett materialet, gått igenom det och gjort en provisorisk förteckning så att vi vet vad det innehåller i stora drag, säger Birgitta Lindholm.

Materialet som även innehåller material som inte tidigare är känt ska nu göras tillgängligt för forskare.

– Man kan följa deras tankar har vuxit fram genom anteckningar på manuskripten och ändringar och rättelser, hela vägen fram till den slutliga produkten, berättar Birgitta Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista