1 av 2
Mats Persson (FP) i mitten Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Lund

Dyrare tåg- och bussresor trots skattehöjning

Kollektivtrafiknämnden: "Priset inte lika viktigt som att det fungerar"
1:32 min

Skånetrafikens resenärer får trots den planerade skattehöjningen i Region Skåne en höjning av taxorna med fem procent nästa år. Samtidigt satsas 220 miljoner kronor mer på kollektivtrafiken.

Mats Persson (FP), som är ordförande i kollektivtrafiknämnden, tror inte priset har så stor betydelse.

– Vår bedömning är att priset är mindre viktigt för människor än att det fungerar och att man känner att det finns ett tillräckligt bra utbud, säger han.

För en skåning som tjänar 25 000 kronor i månaden och dessutom behöver ett Skånekort ökar månadskostnaden med ungefär en hundralapp nästa år, femtio kronor i skattehöjning och en femtiolapp dyrare månadskort. Prishöjningen ger 50 miljoner kronor extra, och dessutom satsas ytterligare 170 miljoner kronor på kollektivtrafiken.

Satsningarna går enligt den styrande femklövern under rubriken "Det ska vara grönt, lönt och skönt att åka kollektivt". Öresundstågen ska fräschas upp, alla tåg och expressbussar ska få trådlöst internet och Pågatågen i nordost börjar rulla.

38 miljoner kronor läggs också på att bygga ut populära sträckor. Till exempel blir det fler helgavgångar på vissa Skåneexpresslinjer och på tåg norr om Helsingborg och Hässleholm. På vardagar blir det bland annat tätare turer mellan Lund och Lomma och Bjärred. Framför allt handlar satsningarna om befintliga linjer.

– I huvudsak är det så, men sedan innebär det varje år att vi testar olika koncept och linjedragningar, och så kommer ske även det här året. En del resenärer kommer att få det bättre och andra sämre, men så fungerar kollektivtrafiken. Vi bygger en kollektivtrafik under premissen bäst för flest, och det är det som är utgångspunkten för vårt arbete, säger Mats Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".