Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Malmö

(FP): "Vi måste visa öppenhet om skolpengen"

1:41 min

De tre nya skolnämnderna ska få bestämma hur skolpengen ska fördelas mellan Malmös skolor i framtiden, det förväntas politikerna besluta på Kommunfullmäktige i dag. Men Eva Bertz (FP) är starkt kritiskt mot det förslaget. Hon tycker att beslut om fördelningsplanen måste tas i kommunfullmäktige inte i nämnderna.

– Detta är en viktig fråga som berör oerhört många. Vi måste visa öppenhet. Det är viktigt att Malmöborna får en chans att sätta sig in i detta. Om man gör som majoriteten föreslår stänger man dörrarna. Då diskuteras och fattas dessa beslut bara i nämnderna, säger Eva Bertz.

Sedan juli ligger skolansvaret inte längre på Malmös stadsdelar utan på de tre nämnderna för förskola, grundskola och gymnasie- och vuxenutbildning. Därför behövs också ett nytt system för fördelningen av skolpengen. Den största delen av skolpengen är en fast summa som är samma för alla elever, men det finns också ett tillägg som ska delas ut så att det kommer de elever tillgodo som har störst behov av det.

I dag ska kommunfullmäktige ta beslut om att upphäva det gamla fördelningssystemet och låta de tre nämnderna fördela pengarna på ett nytt sätt. Något som Eva Bertz (FP) vänder sig emot.

– Vi ska inte ha detaljerna i fullmäktige för de kan behöva ändras men grundprinciperna bör komma upp till kommunfullmäktige igen och fastställas där.

Ordförande för grundskolenämnden Anders Rubin (S) har en annan syn på vad som kan anses vara detaljer i sammanhanget.

– Om man följer de principer som fullmäktige har är den exakta fördelningen av skolpengen en fråga som nämnden kan hantera. Fullmäktige ska inte bestämma hur saker ska genomföras utan vad som ska uppnås, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista