Malmö

Polisen: "Ovanligt att så många smugglas in samtidigt"

Polisen: "Gränspolisen ska förhöra båda sidor"
1:20 min

45 asylsökande flyktingar från krigets Syrien stoppades i går eftermiddag vid Lernacken, de kom i en italiensk turistbuss. Fem personer sitter anhållna misstänkta för människosmuggling.

– Det är inget ovanligt med människosmuggling på bron men den här mängden är inte vardag och därför misstänker man att det är organiserat. Eventuellt kommer det att rubriceras till grov människosmuggling alternativ grov organiserad människosmuggling, säger Linda Pleym, pressinformatör vid Malmöpolisen.

Några timmar senare kom ytterligare en liten buss med sex asylsökande syrier och också föraren för denna buss anhölls misstänkt för människosmuggling. Sammanlagt kom alltså 51 människor från Syrien till Skåne igår och bland bussresenärerna fanns flera barnfamiljer, berättar Leif Fransson vid Gränspolisen i Skåne. Han säger också att de asylsökande under dagen kommer att placeras ut på olika flyktingförläggningar i runt om i Sverige. Samtidigt pågår ett intensivt arbete med att höra de asylsökande som vittnen i ärendet.

– Idag kommer gränspolisen främst att höra de här personerna som vittnen och sen kommer man även höra de misstänkta igen. Det kommer behövas tolkar och personal till detta och det är ett arbete som kommer fortgå under dagen, säger Linda Pleym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".