1 av 2
Syrianer söker skydd i flyktingläger i östra Libanon. Foto: Bilal Hussein/Scanpix
2 av 2
Anna Wessel, Migrationsverket i Malmö Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Omöjligt att söka asyl utan smugglare

Migrationsverket: "Svårt att ta sig hit på annat sätt"
1:32 min

De flyktingar från krigets Syrien som stoppades i går på Lernacken i Malmö hade rest med människosmugglare för att söka asyl i Sverige. Enligt Migrationsverket är det i princip omöjligt för flyktingar från Syrien som vill söka asyl i Sverige att göra det på annat sätt än att anlita smugglare.

En av dem som stoppades på Lernacken i går är 23-åriga Mohammed. Under resans gång satt han inlåst i fem dygn i ett lastutrymme på en båt, något ingen av flyktingarna trodde att de skulle överleva.

– På resan upplevde jag många svårigheter, jag såg döden. Vi gav upp och tänkte nu dör vi. Det var skrämmande.

Mohammed berättar att de nästan helt saknade vatten, att många blev sjösjuka och att barnen kräktes tills de inte hade någon vätska kvar i kroppen. Fem män sitter idag anhållna misstänkta för att ha organiserat resan, ett brott som gränspolisen i Skåne rubricerar som grov människosmuggling.

Trots svårigheterna och den höga kostnaden, Mohammed fick ge sin pappas livsbesparingar, 45 000 kronor för resan, tycker Mohammed att det är ett pris som är värt att betala för tryggheten. Som han ser det har smugglarna gjort en humanitär handling som räddat honom från döden i Syrien.

– Visst jag har betalat dyrt, men jag tycker att smugglarna gjorde en humanitär handling som räddade mig ur en livsfarlig situation.

Anna Wessel, enhetschef på Migrationsverket i Malmö, säger att det i princip inte finns någon annan möjlighet för flyktingar som vill söka asyl i Sverige än att anlita smugglare.

– Eftersom Sverige inte har en yttre gräns mot länder utanför Schengenområdet så blir det mycket svårt att ta sig hit på annat sätt. Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att de personer som kommer hit med hjälp av flyktingsmugglare inte har begått något brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".