1 av 2
Helena Björnström, svampkonsult. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Skåne

Nu väntar svampen på regn

1:32 min

Det har varit en knastrande torr sommar i Skåne, men helt kört är det inte för den som vill plocka svamp. När svampkonsulent Helena Björnström klev ut från en parkering i Bokskogen vid Torups slott gjorde hon ganska snart sitt första fynd, en kantkremla.

– Här i Bokskogen är det ganska mycket folk som går, men vi brukar inte ha några problem att hitta svamp ändå, för de flesta är nog här för att motionera och gå med hundar och så, säger Helena Björnström.

På söndag är det Svampens dag med exkursioner, svamprådgivning och svamputställningar på flera olika håll runt om i Skåne. Men några större lass av kantareller kan det vara svårt att ro hem i skogen just nu, även om det kan vara en del lokala variationer. Så här långt har hoppet om svampsäsongen pendlat lite upp och ned. Helena Björnström berättar att det började bra med att hon plockade de första kantarellerna runt midsommar, men sedan blev det väldigt torrt.

– Då kändes det ett tag att jag inte riktigt visste hur det skulle bli med svampsäsongen och vi var nog många svampexperter som var lite oroliga, men sen kom det ju mycket regn och då kände vi hopp igen.

Kommer det mer regn nu så tror Helena Björnström att det ändå kan bli en bra svampsäsong.

– Men vi får nog regndansa lite, för det behövs mera regn.

Den som vill ge sig ut och plocka svamp redan i helgen kan nog ändå finna något att stoppa i korgen. Svampkonsulent Helena Björnström har till exempel hittat en hel del Karl Johan-svampar de senaste dagarna.

– Vi var ute för några dagar sedan och då hittade vi 55 Karl Johan, de var visserligen ganska små, från champangekorkstorlek och uppåt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista