Salongens ordförande Jeanette Sollén. Foto: Bosse Johansson / Sveriges Radio
Helsingborg

Salongen håller Folkets Hus vid liv

1:22 min

I våras hotades Folkets Hus i Helsingborg av stängning sedan kommunen dragit in det årliga driftsbidraget på 800 000 kronor. Men den nybildade ideella föreningen Salongen ville annorlunda, och tar från och med i höst över verksamheten i A-salen som man hyr av Folkets Hus.

– Det här är ju en helt otrolig lokal som har funnits i över hundra år med massor av folkliga och fantastiska arrangemang och det vore hemskt tråkigt om det skulle upphöra, säger Salongens ordförande Jeanette Sollén.

Salongen har hyrt Folkets Hus A-sal i ett år framåt i första hand. Det året blir en test på om det går att fylla lokalen med verksamhet och om det går att få det hela att gå runt ekonomiskt.

I kväll har man en stor invigningsfest med mat, musik och mingel. Och under hösten blir det sen ett blandat program. Både med arrangemang i Salongens egen regi och av andra arrangörer som hyr in sig. Man försöker också att bredda verksamheten med annan uthyrning.

– Förutom de publika arrangemangen som vi har på fredagar och lördagar med musik, konserter, teater, performance och så vidare så hyr vi ut lokalen till allt från bröllop och konferenser till fester och möten, säger Jeanette Sollén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista