Eva Ahlgren, gymnasiedirektör Foto: Edina Hrusic/Sveriges Radio
Malmö

Svårt för skolan att bryta insparkstraditioner

1:35 min

Tre ungdomar fick köras till sjukhus efter en insparksfest som spårade ur i går kväll och flera andra ungdomar fick hämtas av sina föräldrar för att de hade druckit för mycket. Insparksfesterna arrangeras utanför skolan på elevernas fritid men skolan lägger ändå stora resurser på ett förebyggande arbete.

– Det är djupt tragiskt för alla inblandade, säger Eva Ahlgren, gymnasiedirektör i Malmö.

Att insparksfester spårar ur är inget ovanligt, det händer varje år.

– En hel del handlar väl om ungdomligt oförstånd, hur svårt det är att stå emot ett grupptryck och att det är så lätt att få tag i alkohol, konstaterar Eva Ahlgren.

Insparksfesterna sker inte i skolans regi utan på elevernas fritid men skolan satsar ändå stora resurser på det förebyggande arbetet, bland annat har man i Malmö bildat ett nätverk med polisen och socialtjänsten där man kan tipsa varandra.

– Våra rektorer har väldigt stora öron så här i terminsstarten, säger Eva Ahlgren, gymnasiedirektör i Malmö.

Vad kan ni göra om ni hör att det är en stor insparksfest på gång?
– Det allra viktigaste är att föräldrarna är medvetna om riskerna, säger Eva Alhgren.

I år har skolförvaltningen i Malmö skickat ut information till alla föräldrar med ungdomar som börjar första året på gymnasiet.

– Vi informerar om vikten av att man är nära sin tonåring just nu. Vi informerar också om vart man kan vända sig om man behöver stöd i detta, säger Eva Ahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista