Lea Schneider gräver ner lådor med musslor. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Skåne

Den utrotningshotade tjockskaliga målarmusslan får en ny chans

1:39 min

Idag planterades små bebismusslor ut i Fyleån, som rinner genom Fyledalen. Det är första gången i Sverige som forskare kunnat odla fram den utrotningshotade tjockskaliga målarmusslan.

Lea Schneider, doktorand på Karlstad universitet, har forskat i två år kring hur målarmusslan förökar sig. Hon har lyckats odla fram musslor på fiskar i vattentankar och var glad idag när musslorna kom i ån.

– Det känns bra, men det är nytt så vi kan bara hålla tummarna och hoppas att det fungerar, säger hon.

Den tjockskaliga målarmusslan är sedan länge utdöd i Fyleån, men forskarna har tagit ägg från målarmusslor i Tommarpsån och fått dem att kläckas till larver. Forskarna har även fått fram att det är de två fiskarterna elritsa och stensimpa som är värdarter för musslans larver, åtminstone i Fyleån, det kan variera mellan vattendragen.

Fiskarna har infekterats med mussellarver, som fäster sig vid fiskarnas gälar och utvecklas till pyttesmå musslor, som sen släpper taget för att falla till botten.

Till smattret av fotoblixtar grävde Lea Schneider idag ned lådor med millimetersmå unga musslor i botten på den nyrestaurerade och ringliga Fyleån, vid Eriksdal utanför Röddinge.

– Det är två stora framgångar som vi presenterar idag. Vi har identifierat värdfiskarnas artsammansättning och vi har också kunnat plocka fram en metod som gör det möjligt att återintroducera den här mycket utrotningshotade arten i våra vatten på nytt, säger projektledaren Ivan Olsson.

Dagens återintroduktion av tjockskalig målarmussla i Fyleån är en del av det stora vattenvårdsprojektet Målarmusslans återkomst, som omfattar 12 olika vattendrag i södra Sverige. Den utrotningshotade målarmusslan är projektets symbol, eftersom musslan är en indikator på vattnets kvalité.

Trivs musslan i vattnet, mår vattnet bra. Projektet fortgår till 2016 och tusentals fler unga musslor kommer att sättas ut i Fyleån under följande år. Det tar fyra till fem år för musslan att bli vuxen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista