Medlemmar i IF Metall ska få hjälp att hitta jobb genom fackförbundet. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Skåne

Nu ska IF Metall förmedla jobb

1:26 min

I IF Metalls avdelning i östra Skåne finns 686 öppet arbetslösa medlemmar. De ska nu snabbare hitta ett jobb när IF Metall kliver in på Arbetsförmedlingens område och förmedlar jobb.

- När vi besöker arbetsplatser får vi ofta frågan från arbetsgivare ifall vi känner någon svetsare, CNC-operatör eller vad det nu kan vara som söker jobb. För trots hög arbetslöshet finns en stor efterfrågan på arbetskraft, säger Anders Throbäck, kassör i IF Metall i östra Skåne som innefattar Östra Göinge i norr till Ystad i söder.

Här finns just nu 686 öppet arbetslösa som IF Metall nu hoppas kunna hjälpa. Kompetensbanken är ett webbaserat system där både arbetssökande och företag lägger in sina uppgifter och sedan matchas mot varandra.

Med är inte det arbetsförmedlingens uppgift?

- I så fall har de ju misslyckats med sitt uppdrag, för annars hade vi i IF Metall inte haft tio procents arbetslösa, svarar Anders Throbäck.

Enligt honom skriker företagen efter arbetskraft i deras branscher. Han skulle därför velat se betydligt fler arbetsmarknadsutbildningar som skulle ge arbetslösa rätt kompetens i yrken som saknar arbetskraft. CNC-operatörer, som bland annat övervakar maskiner i industrin, är ett exempel på en ständig bristvara.

IF Metall har sedan september 2012 drivit Kompetensbanken på försök på sex orter, men breddar nu verksamheten till hela landet. Anders Throbäck blir inte förvånad ifall fler fackförbund följer efter.

- Det gör de troligtvis, så fort vi gör något bra så brukar många andra följa efter. Vi kan ju ta yrkesintroduktionsavtalet som ett exempel.

Har Arbetsförmedlingen då spelat ut sin roll?

- Det tror jag inte utan det här ska ses som ett komplement till deras roll, men de har ett och annat att jobba med på Arbetsförmedlingen, säger Anders Throbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista