Svenska Spel misstänker att det kan ha förekommit brott i samband med spelet på två fotbollsmatcher.Foto: Samuel Sillén/SR
Kristianstad

Polisen utreder misstänkt spelskandal

Svenska Spel misstänker att det kan ha förekommit brott i samband med spelet på två fotbollsmatcher i division ett i mitten på augusti och därför har man gjort en polisanmälan. Det är i matcherna Kristianstad - Lunds BK och Halmia- Lomma Bunkeflo som man upptäckt ett avvikande spelmönster.

- Vi följer ju spelandet i realtid som normal rutin och avvikelser i spelmönstret kan ibland ha fullt rimliga och naturliga förklaringar, säger Svenska Spels presschef Johan Tisell. Men i de här fallen har vi inte kunnat hitta något som förklarar varför det skäligt ser ut som det gör och då känner vi att det är angeläget att få det utrett av polis.

På grund av polisanmälan vill Johan Tisell inte gå in på några detaljer. Men rent allmänt säger han att det inte bara behöver handla om hur stora insatserna är, utan också om när insatserna kommer in, vad man spelar på, och om det kommer in mycket pengar under viss tid.

Något underligt har man alltså upptäckt. Men Johan Tisell är också noga med att påpeka att man inte har bevis för att det begåtts något brott.

- Det jag vill vara tydlig med är att även om det har upprättats en anmälan så har vi inget fog i dag överhuvudtaget att peka på enskilda individer som spelare, ledare, funktionärer eller ens klubbar utan det är ju en sak som polisen får utreda, säger han. Vi har ju anmält det avvikande spelmönstret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista