Vilma Fälth och Moa Bengtsson på Slättängsskolan ska snart vaccineras. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Kristianstad

Osäkerhet kring vaccin mot livmoderhalscancer

1:30 min

Just nu skickas det hem lappar till flickor i alla femteklasser om att det är dags för vaccination mot HPV, Humant pappilomvirus som kan orsaka livmoderhalscancer.

Vaccinet har varit en del i det allmänna vaccinationsprogrammet i tre år men fortfarande känner många föräldrar sig osäkra på eventuella biverkningar.

Trots det väljer de allra flesta att vaccinera sig - även om det kan kännas lite läskigt, säger Vilma Fälth och Moa Bengtsson på Slättängsskolan som snart ska vaccineras:

– Först var jag lite rädd men sen insåg jag att det var bra om vi får sprutorna.

– Samma här, jag blev först lite rädd för jag gillar inte sprutor

Vilma Fälth och Moa Bengtsson går i femman på Slättängsskolan och de har precis lämnat in sina lappar där de tackar ja till HPV-vaccinet. Och de vet varför de ska vaccineras.

– Det finns mindre risk om vi tar sprutorna att få livmodercancer och jag vill inte ha det så jag valde sprutorna.

Har ni pratat om det hemma?

– Ja, det har vi.

HPV är ett vårtvirus - vars allvarligaste form kan orsaka cancer och ett vaccin före sexdebuter skyddar mot många av HPV-typerna.

Anna Persson är skolsköterska på Slättängskolan och hon märker att det finns en oro för vaccinet, kanske extra mycket efter uppmärksamheten omkring narkolepsi som biverkning av svininfluensavaccinet.

Men de flesta föräldrarna som hör av sig är positiva:

– Övervägande positivt, det jag hör. Sen finns det en och annan som är fundersamma och får fundera lite om de ska ha vaccinationen eller inte.

Upplever du att det finns de som är oroliga för att vaccinera?

– Det gör det. Varje år sen vi började har det varit ett par stycken i varje klass som är tveksamma och har tackat nej. Några som säger inte i år, men kanske senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista