Danmark

Vild strejk på Kastrup

Säkerhetspersonalen på flygplatsen Kastrup i Köpenhamn har lagt ner arbetet. Enligt flygplatsen rör det sig om en avtalsstridig strejk.

Enligt flygplatsledningen påverkas inte flygtrafiken omedelbart.

– Det påverkar inte flygtrafiken tills vidare, men det kan det göra på sikt, säger kommunikationsrådgivare Lea Holm på Köpenhamns flygplats till dansk TV2.

Enligt danska medier är det säkerhetskontrollerna som påverkas och där har bildats köer.

Tusentals människor står och väntar i terminal 3, som är den nya stora terminalen.

– Allt står fullständigt stilla, det står ingen vid incheckningsdiskarna, uppger tidningen Polittikens utsände.

Flygplatsledningen för diskussioner med de strejkande om att de skall återuppta arbetet igen.

Enligt Anne Munck Mikkelsen, pressansvarig vid Kastrups flygplats, strejkar säkerhetspersonal på grund av missnöje med nya arbetstider, som ska börja tas i bruk under vintern.

Strejken har skapat kaos på flygplatsen med långa köer till säkerhetskontrollen som är stängd. Enligt uppgifter till danska nyhetsbyrån Ritzau skall strejken pågå till klockan nio.

SAS och flera andra flygbolag har stängt för check-in tills vidare. Flygplatsledningen uppmanar dock resenärer att komma till flygplatsen som planerat.

SAS och Norwegian flyger fortfarande från Kastrup, men nu med tomma plan på grund av strejken.

– Vi vet inte hur många flyg som drabbas. SAS och Norwegian är de enda som fortfarande flyger, jag tror att alla andra flygbolag har slutat flyga, säger Anna Munck, pressansvarig vid Kastrups flygplats.

Hur många flygavgångar totalt som påverkas av strejken vet hon inte. Passagerare kan passera säkerhetskontrollen vid inrikesflygen berättar hon.

– Men det går inte så fort som vi skulle önska.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".