Köpenhamn firar Emmelie de Forrests seger i ESC-finalen i Malmö. Foto: Kenneth Meyer/Scanpix
Köpenhamn

ESC-finalen på gammal varvsö i Köpenhamn

Överborgmästare: "Både stolt och glad"
1:31 min

En före detta varvsö i inloppet till Köpenhamns hamn blir platsen för nästa års final i Eurovision Song Contest. Den internationella melodifestivalfinalen som var i Malmö i maj flyttar alltså bara en liten bit över sundet.

Men det är inte alla i Danmark som gläder sig.

I Köpenhamn jublar överborgmästaren Frank Jensen åt möjligheten att visa upp den danska huvudstaden för världen efter Emmelie de Forests seger i Malmö i våras - men på Jylland är besvikelsen stor över att buden från Horsens och Herning ratats.

Ett svek mot licensbetalarna i hela västra Danmark och ett köpenhamneri av värsta slaget, rasar Århus ledande kulturpolitiker Marc Perera Christensen.

I Horsens ville man arrangera schlagerfesten i ett före detta fängelse - men nu blir det istället de gamla varvshallarna på Refshaleöen vid hamninloppet till Köpenhamn som blir arena för de två semifinalerna och så finalen den 10 maj nästa år. Varvet där stängdes 1996.

Ön ska göras om till Eurovision Island, förklarar Danmarks Radios festivalgeneral Pernille Gaardbo.

Hur mycket publik som kommer att få plats där går inte att säga idag. I alla fall inte lika många som i Parken 2001. Men viktigare är, enligt vad som sades vid dagens presskonferens, att fansen och tittarna kommer nära.

Och det är därför som finalens slogan valts - Join us eller Var med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".