Livstids fängelse för knivmord

Livstids fängelse blev straffet för den femtiotvåårige man som mördade sin förra hustru i november förra året. Det meddelade Kristianstad tingrätt på måndagseftermiddagen.

Det var den 18 november förra året som mannen knivhögg sin förra hustru till döds, i en lägenhet på bostadsområdet Österäng i Kristianstad.

Han larmade själv ambulansen, och har hela tiden erkänt att det var han som mördade den 45-åriga kvinnan, men mannen och hans advokat menar att det inte var sig om mord utan att han blev provocerad, och att det därför rörde sig om dråp eller vållande till annans död.

Men tingsrätten gick på åklagarens linje, och slog redan i januari fast att 52-åringen är skyldig till mord.

Sedan dess har han genomgått en rättspsykiatrisk utredning, som har kommit fram till att han var frisk, och idag bestämde rätten alltså att han döms till strängast möjliga straff, livstids fängelse.

I domen talar tingsrätten om att mordet har utförts med stor brutalitet, och att kvinnan dog av minst åtta knivhugg, dessutom fäster de stor vikt vid vad parets barn har berättat, om tidigare gräl och hotelser från mannens sida.

Mannen döms dessutom till att betala 50 000 kronor i skadestånd till vart och ett av parets åtta barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".