1 av 2
Regionrådet Gilbert Tribo (FP) invigde mottagningen i Lund. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Therese Theander, verksamhetschef. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Nya mottagningar för unga som mår dåligt

1:44 min

Det ska bli lättare för barn och ungdomar i Skåne som mår psykiskt dåligt att söka och få hjälp. På fyra orter i regionen öppnade i dag första linjenmottagningar, dit patienter mellan sex och arton år kan vända sig.

– Det kan handla om ångestproblematik, lättare depressioner eller tonårsproblem. Allt egentligen som kan drabba barn och ungdomar och som är av lite lättare karaktär, säger Therese Theander, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Lund.

I dag var det invigning av mottagningarna i Lund, Malmö, Helsingborg och Kristianstad. I Lund öppnade den i samma hus som ungdomsmottagningen på Stora Södergatan i centrala stan.

Första linjenmottagningarna har kommit till för att vårdcentralerna ofta saknar rätt kompetens för att ta hand om barn och unga med lättare psykiska problem. I stället har många hamnat hos den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, trots att de egentligen inte hör hemma där.

Enligt regionrådet Gilbert Tribo (FP) är Skåne inte ensamt om att ha misslyckats med den här patientgruppen.

– Det finns inget landsting i Sverige som har lyckats med den här uppgiften, utan vi är faktiskt unika som så tydligt och klart drar igång den här delen. Men visst är det ett misslyckande, säger han.

Från och med i dag finns det också ett telefonnummer som alla unga i Skåne som lider av psykisk ohälsa kan ringa. Där ska man få hjälp att slussas till rätt mottagning och rätt vårdnivå.

Therese Theander räknar med att ungefär 20 procent av dem som kommer till BUP i dag i stället ska kunna få hjälp på den nya mottagningen.

– Sedan förväntar vi oss en ökning av dem som söker, för vi räknar med att det ska bli lättare att komma till. Vi kommer också att starta sattelitmottagningar ute i alla de kommuner som vi samverkar med, och att vi genom att sitta ute i kommunerna gör det lättare för barn och ungdomar att söka och få hjälp snabbt, säger hon.

Ungefär 15 miljoner kronor extra kommer mottagningarna att kosta regionen årligen. En väg in, det telefonnummer dit barn och unga med psykiska problem kan vända sig, är 020-51 20 20.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista