1 av 2
Foto: Anders Wiklund / Scanpix
2 av 2
Monika Svensson, ansvarig för köket på Wieselgrenssskolan. Foto: Anna Hanspers / Scanpix
Helsingborg

Mat tillagas i skolornas kök och mindre i centralköken

1:36 min

Efter problem med bland annat fakturor och klagomål på skolmaten avslutades Helsingborgs stads avtal med privata leverantören Sodexo förra hösten. Och sedan i somras är det kommunala Måltidsservice som ansvarar för maten på en lång rad skolor och förskolor.

En nyhet är att mer mat tillagas ute i skolornas kök och mindre i centralköken.

- Den största skillnaden är att maten inte behöver vara färdig klockan nio för att köras runt i stan. Nu kan vi ösa upp direkt ur grytorna, säger köksansvariga Monika Svensson som följt med från Sodexos centralkök till Wieselgrensskolans där man nu börjat laga maten på plats.

Hur har det då gått de första veckorna sedan skolstarten?

- Det är som det brukar vara i början på höstterminen. Lite rörigt men jag tycker ändå det har gått bra, säger Britt Nicander som är chef på Måltidsservice.

Nu lagas det mat på ungefär hälften av de kommunala skolorna. Fördelarna är flera. Elever och personal får mer inflytande, yrkesstoltheten ökar och så ska det bli godare när maten lagas nära, säger Britt Nicander som har en förhoppning om att det ska lagas mat på alla skolor framöver. Men det handlar om resurser, både vad gäller personal och köksutrustning.

När Sveriges Radio hälsade på serverades det grönsaker, fiskgratäng och potatismos och en vegetarisk rätt på Wieselgrensskolan. Fyra slumpmässigt utvalda flickor hade inte precis märkt någon skillnad och var måttligt imponerade.

– Sådär, sa Klara om fiskgratängen.

– Ja, den var väl... god, tyckte Cecilia.

– Jag tyckte inte så mycket om det faktiskt, så jag tog det här men det var inte heller så himla gott tyckte jag, konstaterade Linnea som testade det vegetariska alternativet.

– Fisken var inte god så jag åt knäckebröd istället, sa Elin.

Monika Svensson i köket tog kritiken med ro.

– Då har du letat på fel personer. Men det känns som om många tar om och tackar för maten så jag tycker ändå det känns positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista