Nasi Naisan i Gullvik har samverkan med grannarna mot inbrott. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

20 poliser ska klara upp Malmös bostadsinbrott

1:29 min

Malmöpolisen sätter in extraresurser för att minska och klara upp bostadsinbrott under hösten. Från och med idag fram till slutat av mars nästa år jobbar 20 poliser med spaning och utredningsarbete enbart gällande inbrott men det är inget lätt arbete berättar Linus Brodd, som ska leda arbetet.

– Det är svårt att utreda inbrott. Det finns oftast inga vittnen och så gott som omöjligt att hitta spår och binda hela vägen så att man kan få fast en gärningsman, säger Linus Brodd.

Så här framåt hösten när mörkret faller på ökar också antalet bostadsinbrott. I Malmöområdet drabbas omkring 1 200 hushåll men bland dem är det bara omkringt fem procent, alltså ca 60 inbrott som polisen lyckas lösa. Främst är det lägenheter i bottenvåningen som drabbas och tjuvarna går då oftast in via en balkong och tar sig in genom ett fönster.

Problemet i Malmö är att det inte rör sig om någon organiserad brottslighet och att inbrotten är spridda över hela stan vilket gör det svårt för polisen. Förutom de tjugo poliser som under sju månader ska jobba med det här finns också polisens volontärer som parallellt kommer att vara ute för att sprida information om hur man som privatperson kan skydda sig mot tjuvarna. 

För Monicka Agnell som bor på bottenvåningen i ett hyreshus i Malmö är tipset självklart.

– Ja, stänga fönstret när man lägger sig annars är det bara varsågod.

Nasim Naisan som bor i Gullvik tar istället hjälp av sina grannar.

– Det är klart att vi hjälper varandra. Vi kollar extra om någon är borta under semestertider. Men där jag bor är det faktiskt lugnt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista