Gilbert Tribo (FP), regionråd. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Skåne

900 miljoner netto till vården

1:35 min

De fem styrande partierna i femklövern i Region Skåne vill öka tilldelningen av pengar till vården. Netto 900 miljoner kronor ska tillföras vårdsektorn 2014. Men oppositionen sågar förslaget.

Nyligen beslöt Region Skåne att höja skatten 2014 med 30 öre. 10 procent av höjningen ska gå till kollektivtrafiken, men resten går till vården. Skattehöjningen ger 700 miljoner kronor, men femklövern ger mer än det dubbla, 1½ miljard kronor, till vårdsektorn.

Fast ökade kostnader, såsom löneökningar, äter upp 600 miljoner. Så nettotillskottet till vården blir cirka 900 miljoner.

På tisdagen presenterade femklövern några av satsningarna. Huvuddelen, 100 miljoner netto, går till att stärka vårdcentralerna. Ett prioriterat mål är att det ska bli lättare att komma fram på telefon till sin vårdcentral.

– Vi har en mycket dålig tillgänglighet på vissa vårdcentraler, berättar regionrådet Gilbert Tribo, Folkpartiet. Vi har vissa vårdcentraler som bara svarar på 40 procent av de inkommande samtalen. Och det är inte okej. Det är en urusel siffra rent ut sagt.

Region Skåne inför 2014 en bot för de vårdcentraler som inte kommer upp i en miniminivå av tillgänglighet. Detta, hoppas Tribo, ska få medborgarna att lättare kunna nå sin vårdcentral.

En annan satsning som femklövern presenterade, är 70 miljoner kronor på fyra nya vårdval nästa år. Områdena är hud, psykoterapi, ögon och läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende.

Femklöverns ökning av pengar till vården sågades omedelbart av oppositionen. Regionrådet Henrik Fritzon, Socialdemokraterna:

– Det är ett politiskt hyckleri att kalla det för satsningar. Därför att med den budget som den borgerliga majoriteten lägger för 2014, så innebär det inga satsningar. Utan de kommer att behöva minska antalet anställda i den skånska sjukvården med ungefär 1 000 stycken. Så det är stora nedskärningar vi har framför oss och inte satsningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista