1 av 2
Karim Ottosson, närpolischef i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Helsingborg

Ökad vaksamhet på stulna cyklar gav klent resultat

Polisen: "Det är lång väg kvar"
1:16 min

Cykelstölderna i Helsingborg har ökat i sommar jämfört med förra året. Det är sällan brotten klaras upp även om polisen sagt att man ska skärpa uppmärksamheten.

– Jag är fullt medveten om hur målsägande drabbas och visst är det en kränkning, säger biträdande närpolischefen i Helsingborg Karim Ottosson som själv blivit av med cyklar.

Redan i våras pekade stöldkurvan uppåt och då sa Karim Ottosson till Sveriges Radio att man skulle bättra sig och kontrollera misstänkta personer och kontrollera cykelförsäljning på nätet.

– Jag kan inte säga hur många timmar vi har lagt ner och när det är sommar måste vi prioritera, säger han.

Oftast blir cykelstölderna en ekonomisk fråga eller en försäkringsfråga, som för de 732 cykelägare som mellan maj och augusti anmält att de blivit bestulna på sina cyklar i Helsingborg. Förra sommaren var de 649 som anmälde stulna cyklar udner den perioden. Det är inte så vanligt att någon grips. Men nu har polisen i alla fall några misstänkta tjuvar.

-- En greps med fem stulna cyklar och förra veckan grep vi ett antal med misstänkt stulna cyklar, så vi har bättrat oss, men det är lång väg kvar, säger Karim Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".