1 av 2
Oron är stor att projektet Kvinnor på Lindängen kommer att läggas ner. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Mötesplats för kvinnor på Lindängen kan försvinna

1:47 min

Oron är stor på Lindängen i Malmö för att Kvinnor på Lindängen, ett projekt som startats upp för att bryta isoleringen bland kvinnor i området, är hotat.

Efter snart två års verksamhet ska kommunen nu ta ett beslut om mötesplatsen dit kvinnor kan komma både för att umgås och för att få hjälp ska få fortsätta.

Bordet dignar av sötsaker, kakor och en tårta som tronar i mitten. På stolar runt omkring sitter ett tiotal kvinnor och ytterligare några är igång och dansar. Det firas lite extra eftersom det är första gången de ses efter flera veckors sommaruppehåll.

Hit kommer ett tjugotal kvinnor varje dag för att umgås, prata, laga mat eller ge sig ut på utflykt. Kvinnor som tidigare knappt någonsin lämnade sina hem och nu är rädda att hamna där igen.

– Jag satt hemma och var ledsen, mycket ledsen och vill inte sitta hemma, säger Qamar Jennabi och suckar tungt.

Idén att starta en mötesplats för de här kvinnorna fick Sandra al Batal, en ung kvinna som själv bor i området. Hon såg att många kvinnor stannade hemma för att ta hand om barnen och sen blev isolerade. För att kommunen skulle få upp ögonen gick hon runt och knackade på 1 000 dörrar för att nå kvinnorna och berätta vad hon tänkte göra. I dag sköter hon själv allt och här ryms inte bara glädje och skratt.

Hit kommer många med sina problem, allt ifrån myndighetspapper som ska fyllas i, till allvarliga familjeproblem. Här känner kvinnorna ett förtroende och vågar öppna sig på ett sätt som de inte gör någon annanstans berättar Sandra al Batal. Hon är bekymrad över vad som skulle hända om mötesplatsen lades ner.

– Vad jag hört av kvinnorna är att de skulle gå tillbaka till samma punkt som innan. De låser in sig och sitter hemma. Det skulle kännas hemskt, säger Sandra al Batal.

På frågan hur hon själv orkar både hålla igång aktiviteter och ta hand om de många problem och bekymmer som dyker upp kommer svaret snabbt.

– Det kan vara jobbigt men när jag hittar en kvinna som kommer till mig och mår jättedåligt och ser hur hon mår bättre av att komma ut och träffa andra. När hon kommer hit med ett leende då får jag energi, säger Sandra al Batal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista