Foto: Tobias Wallin/ Sveriges Radio
Malmö/Lund

Anställningsstoppet på SUS hävs

2:00 min

Anställningsstoppet på Skånes universitetssjukhus kommer att hävas inom de närmaste veckorna. Det görs efter den styrande femklöverns besked om en särskild satsning på SUS nästa år.

– Vi kommer att göra det lättare att rekrytera längre vikariat och också att göra det lättare att tillsvidareanställa medarbetare, så det kommer att bli en betydande lättnad. Förändringen sker inom de närmaste veckorna. Diskussionen pågår just nu om hur vi ska formulera de här rutinerna i stället, så det ska inte dröja länge, säger Jan Eriksson, sjukhuschef på Skånes universitetssjukhus.

För ett drygt år sedan beslutade sjukhuschefen att verksamheter som inte har en budget i balans inte får anställa personal. Sedan har det givits dispenser, men resultatet är ändå flera hundra medarbetare färre på sjukhuset än före anställningsstoppet.

Det som nu gör att restriktionerna hävs är att den styrande femklövern i regionen planerar en skattehöjning nästa år, där en del av pengarna ska gå speciellt till SUS. Hur mycket det handlar om vill inte det ansvariga regionrådet Michael Sandin (M) säga än, eftersom det pågår en dialog med sjukhusledningen.

– Vi markerade redan förra veckan att Skånes universitetssjukhus kommer att få en riktad satsning, eftersom vi tycker att vi behöver stärka vår universitetssjukvård. Vi ser att den har lite andra förutsättningar än övrig sjukvård, därför blir det ett betydande tillskott, säger han.

Michael Sandin blev därför förvånad när han i går fick höra att personalen på kvinnokliniken så sent som i måndags fått information om att ett 60-tal tjänster måste bort – en uppgift som förtog nyheten om mer pengar till vården. Han kontaktade då sjukhusledningen, som förklarade att informationen ännu inte nått ut till alla chefer.

Enligt sjukhuschefen Jan Eriksson gör de ändrade förutsättningarna att kvinnokliniken inte längre behöver spara 30 miljoner, och han är ledsen för att personalen fick annat besked.

– Det var beklagligt, men det lyckliga i sammanhanget är ju ändå att vi fått besked om att de åtgärder som annars hade blivit nödvändiga inte kommer att behöva göras på kvinnokliniken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista