1 av 2
Polis och avspärrningar kring den misstänkta röda väskan vid det galleri i Malmö där konstnären Lars Vilks ställer ut. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
2 av 2
Foto: Linus Sundahl-Djerf/Scanpix
Malmö

Man med vapenreplika greps utanför Vilksgalleri

Ett område spärrades av kring det galleri i Malmö där konstnären Lars Vilks ställer ut. Galleristen Henrik Rönnquist berättar för TT att han hade besök av Vilks på galleriet och att de tillsammans blev intervjuade av en österrikisk journalist, då en man med röd väska kom in på galleriet.

Mannen sade att han var konstnär. Han hade några broschyrer med sig som han ville visa. Vilks livvakter bad honom att först gå ut utomhus och öppna sin väska. Det gjorde han och i väskan låg något som galleristen uppfattade som en pistol.

Mannen greps sedan poliser fattat misstankar mot honom.

Polisen kan ännu inte uttala sig om det rör sig om ett skarpladdat vapen eller inte, i väntan på en teknisk undersökning.

– Rent visuellt ser det ut som ett vapen, säger vakthavande befäl Magnus Lefevre i Malmö till TT.

Polisen ser allvarligt på händelsen.

– Vi misstänker olaga vapeninnehav och det finns en generell hotbild mot Lars Vilks. Men det kan ta en annan vändning, säger Magnus Lefevre.

Inget konkret hot har dock framförts mot Vilks.

Galleri Rönnquist & Rönnquist har under sommaren ställt ut 27 nya verk av Vilks. Utställningen har avslutats.

Nyheterna P4 Malmöhus/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista