Lunds biskop Antje Jackelén Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Lund

Antje Jackelén kan bli första kvinnliga ärkebiskop

1:13 min

Biskopen i Lund, Antje Jackelén, tippas ha goda chanser att bli Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. I nomineringsvalet i dag kommer första beskedet om hur stark hennes kandidatur är.

Nästa månad väljer Svenska kyrkan Sveriges 70:e ärkebiskop, Anders Wejryds efterträdare. 58-åriga Antje Jackelén, biskop i Lund sedan 2007, tycks vara en av de starkaste kandidaterna.

I förra veckan rapporterades hon vara den som fick flest pläderingar av de röstberättigade, och i nomineringsvalet i dag kommer en första antydan hur många av de 325 röstberättigade som vill att Antje Jackelén blir Sveriges nästa ärkebiskop, den första kvinnliga.

De kandidater som får mer än fem procent av rösterna i dag går vidare till det riktiga valet 15 oktober och får ingen 50 procent eller mer då, blir det en ny avgörande valkomgång 29 oktober mellan de två kandidater som fick störst stöd.

En stark konkurrent tros Uppsalas biskop Ragnar Persenius bli. Hans chanser stärks av att Uppsala stift har en oproportionerligt stor andel, en fjärdedel av de 325 röstberättigade. Detta faktum räckte dock inte till att göra Ragnar Persenius till ärkebiskop i förra valet.

Vill Antje Jackelén själv bli ärkebiskop? "Det känns ganska självklart att säga ja om kyrkan kallar", skriver hon i ett uttalande. I dag får vi veta hur stark den kallelsen är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista