Ulf Nilsson, verksamhetschef på Räddningstjänsten Syd. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Malmö

Hembesök minskar dödsbränder

1:43 min

Räddningstjänst Syd har nu knackat på 10 000 dörrar i Rosengård. Hembesöken som är till för att informera invånarna om brandsäkerhet tycks redan ge resultat även om de bara pågått i fyra år.

Idéen kommer från England där räddningstjänsten gör hembesök för att kontrollera brandvarnare och annat. Där har man utfört projektet i ungefär tio år och lyckats minska antalet bränder och omkomna.

– Vi kan ju se att det har en positiv effekt. Det var ganska vanligt för några år sedan att om det var en brand så var det mycket folk ute i trapphusen. Men numera möter vi inte folk ute i trapphusen utan de vet om att de är säkra inne i sina lägenheter. Det är verkligen en positiv effekt, säger Ulf Nilsson, verksamhetschef på Räddningstjänsten Syd.

Målet är att besöka 12 000 hushåll om året runt om i Malmö, Eslöv, Lund, Burlöv och Kävlinge. Projektet startade 2009, då i Rosengård där många bränder härjade. I många fall handlar det om att informera om brandvarnare och hur man slår larm.

– 2009 hade vi många bränder i vissa bostadsområden och där har vi nu gått flera varv. Det är främst våra brandmän men också andra som har lite större kulturell kunskap och lyckas bättre i de mötena, säger Ulf Nilsson.

I England lyckades man sänka antalet omkomna i bränder till sex omkomna per miljon invånare. I Sverige ligger siffran ungefär på tio omkomna per miljon invånare. Man hoppas nu kunna sänka den siffran genom de förebyggande hembesöken. Enligt Ulf Nilsson är de flesta som får ett besök av räddningstjänsten tacksamma för besöket.

– Generellt sätt kan man säga att alla är glada. Vi får positiv respons och de utredningar som är gjorda där säger man att vi ska stanna längre och komma oftare, säger Ulf Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista