Karin Karlsson och hennes kompis Ragnhild kliver på Bornholmsfärjan. Foto: Sveriges Radio
Simrishamn

Kommunen vill rädda Bornholmsfärjan

1:30 min

Simrishamns kommun ger sig nu in i en räddningsaktion för Bornholmsfärjan. Färjan gjorde sin sista tur för en knapp vecka sedan men moderata kommunalrådet Anders Johnsson har nu kommit överens med Bornholmsfärjans vd om en plan för att få den i trafik igen.

– Vi bestämde oss för att kontakta Bornholms kommun och höra om vi gemensamt kan göra något framför allt gentemot den danska staten, säger Anders Johnsson (M).

Problemet för färjan är nämligen inte dålig lönsamhet på sträckan mellan Simrishamn och Allinge, som i år återigen slog rekord med nära 32 000 resenärer, utan framför allt att sträckan mellan Allinge på huvudön och Christiansö inte går runt längre.

Men Anders Johnsson fick nu alltså veta att den danska staten kan ge bidrag för att hålla den trafiken vid liv, vilket man nu ska försöka få Bornholms kommun att ansöka efter.

Med så många resenärer framhåller kommunalrådet färjan som ett av kommunens största turistmål och han pekar på värdet för handlare i både Simrishamn och Allinge. Han är däremot tydlig med att de själva inte går in med pengar som stöttning.

– Nej det får vi inte enligt kommunallagen, däremot kan vi underlätta lite.

– Vi diskuterade mottagande nere vid hamnen som vi säkert kan göra mer inbjudande och kanske titta på hamnavgifter. Men det är fortfarande det lilla i sammanhanget, säger Anders Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista