1 av 2
Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix
2 av 2
Jonathan Emberson, universitetet Oxford.
Hälsa

Forskare: Aldrig för sent att fimpa

1:35 min

Det är aldrig för sent att sluta röka om man vill leva länge. Det konstaterar forskare på den europeiska hjärtkongressen i Amsterdam. Även rökare som överlevt till 70-års åldern har nytta av att fimpa, säger doktor Jonathan Emberson vid Oxforduniversitetet.

Att rökning förkortar livet är välkänt, men mycket lite forskning har gjorts på hur rökningen påverkar dem som faktiskt överlevt med sitt tobaksbruk ända upp i 70 till 80-års åldern.

Nu har brittiska forskare följt 7 000 äldre engelsmän och kartlagt deras hälsa och rökvanor. Efter femton år hade merparten dött. Hos dem som rökte var dödligheten högre och de förlorade i medeltal fyra år av sina liv.

Men hur är det då med de historier man hör från rökare om deras äldre släktingar vilka rökt som borstbindare och ändå levt till 100?

– Jovisst, men man hör ju sällan om alla andra som aldrig rökt och lever tills de blir 104 år. Risken med rökning är fortsatt hög under hela livet. Livskvaliteten är sämre hos rökare än hos dem som aldrig rökt och att sluta är aldrig försent, säger Jonathan Emberson.

Aldrig för sent att sluta

Rökning är den främsta förebyggbara dödsorsaken i Europa. Omkring en fjärdedel av rökarna dör före 70 års ålder. Ju tidigare man slutar desto fler levnadsår vinner man. Sluta vid:

30 - vinn 10 år

40 - vinn 9 år

50 - vinn 6 år

60 - vinn 3 år

Källa: Clinical Trial Service Unit & Epidemiological Studies Unit, University of Oxford

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista