1 av 2
Ett vittne säger att han såg en beväpnad man komma ut från taxikontoret. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.
2 av 2
45-åringens försvarare Gunnar Falk. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Rättegång om taximordet inleddes idag

Försvarsadvokat: "Det är min klients uppfattning att detta inte är sant".
1:32 min

Den 45-årige man som är åtalad för mordet nekar till anklagelserna och menar att åklagarens huvudvittne ljuger. I dag började rättegången, nästan två år efter mordet på en 31-årig grovt kriminell man som sköts ihjäl inne på ett taxikontor i Malmö den 24 november 2011.

– En av de här personerna skulle ha sett min huvudman lämna den här byggnaden med en pistol i handen. Det är min klients uppfattning att detta inte är sant, säger Gunnar Falk som är 45-åringens försvarsadvokat. 

Bakgrunden till mordet var en konflikt mellan de båda huvudägarna till taxibolaget. De diskuterade att den ene skulle köpa ut den andre. Den man som mördades på taxikontoret på Volframgatan var en 31-årig grovt kriminell man som enligt åklagaren hade tagit över den ene huvudägarens andel, medan den 45-årige man som är åtalad för mordet hade tagit över en del av den andre huvudägarens andel. Turerna är krångliga och en del av avtalen var muntliga. 

Den åtalade 45-åringen säger att han kom till taxikontoret för att äta frukost där med tre andra män, vilket han ofta gjorde. Han nekar till att han skulle vara mördaren. Han säger att han var på väg upp till kontoret när han hörde skottet och att han då vände i trappan och körde därifrån. 

I åklagarens bevisning ingår en cigarettfimp som hittades i det rum där mordet begicks. På den finns 45-åringens DNA. Det är inget konstigt, anser 45-åringen, eftersom han sedan han blivit engagerad i bolaget, i stort sett var på kontoret varje dag. 

De män han skulle äta frukost med misstänktes tidigt för medhjälp till mordet. De är inte misstänkta längre, men en av dem har sagt att han såg 45-åringen komma ut från byggnaden med ett vapen i handen. Uppgifterna ifrågasätts av 45-åringens advokat Gunnar Falk eftersom de lämnades först efter många polisförhör och lång häktningstid.   

– Man pressar honom hela tiden. Då har man naturligtvis i hans situation förstått vad polisen vill höra för något, nämligen att om han ska visa eller på något sätt få gehör för att han inte är medhjälpare, måste han ju lämna uppgift om vem som har gjort det i så fall, säger Gunnar Falk.

Åklagaren i målet, Michael Hansson vill inte ge några kommentarer idag. Rättegången planeras pågå i ytterligare åtta dagar och avslutas den 30 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".