Ljusmedvetandet ökar i Malmö

Många Malmöbor känner sig otrygga utomhus när det blivit mörkt. Därför satsar Gatukontoret i Malmö sedan något år tillbaka särskilt på att förbättra belysningen längs gator och i parker.

- Om du ska röra dig tryggt så är det en bra belysning viktig. Vi tänker mer nu när vi sätter upp en belysning, säger Johnny Clausen, som är belysningsansvarig i Malmö.

Det är inte alltid starkare ljus som behövs, utan det viktiga är att placera ljuskällorna rätt så att de lyser upp på de ställen där man behöver se. När platsen blir mer belyst kommer fler besökare och det gör också att otryggheten minskar. Ett exempel är Falsterboplan i Malmö där fler använder parken sedan ljussättningen ändrats, berättar ljussättaren Johan Moritz.

Hela tiden pågår ett samarbete med landskapsarkitekter och polis och sociala myndigheter för att arbeta fram lösningar som ökar trygghetskänslan även under dygnets mörka timmar. Och det behöver inte bli dyrare, nya typer av lampor drar till exempel inte lika mycket el som de gamla.

- Jag hade nog gärna haft ännu mera ljus, i synnerhet när man går ute på kvällarna kan man känna sig lite rädd, så det hade varit skönt om det var mer upplyst, säger Susanna Widstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".