Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Landskrona

Kommunen hyr in sig själv för att kunna bygga första höghuset

1:12 min

Landskronas första höghus blir möjligt tack vare att kommunen själv blir största hyresgästen med sex våningar äldreboende. Ärendet forceras fram och redan om två år kan bygget bakom Albanoskolan i centrala Landskrona stå klart.

 – Tanken är att det sker inflyttning årskiftet 2015-2016, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona

För flera år sedan lades höghusplanerna på is på grund av konjunkturen, men detaljplanen ligger klar, därför går det fort nu. Det är HSB som bygger tillsammans med Midroc. I går beslutade kommunstyrelsen att gå vidare med bygget.

För att få fart på bygget blandas ett äldreboende med bostadsrätter. Äldreboendet tar upp de första sex våningarna

– Det här är ju ett sätt att få igång en marknad som har det väldigt svårt, det byggs väldigt lite i Sverige för tillfället, säger Torkild Strandberg.

Niklas Karlsson (S) protesterade vid kommunstyrelsemötet i går, det här är ett sätt att knuffa in gamla i ett höghus utan att först utreda konsekvenserna och utan att veta var man ska få pengar från till en jättelik hyreshöjning, sa han.

Kan det bli protester mot att bygga höghus på femton våningar?

– Det tror jag inte, själva höghuset tror jag är okontroversiellt. Jag tror att det är ett fantastiskt läge med en fantastisk utsikt över Öresund som kommer att bli i det här höghuset, det kommer kanske inte att bli lätt att sälja lägenheter, men jag tror det kommer att fungera, säger Torkild Strandberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista