Trångt i Findus provkök när företaget visar upp hur man jobbar efter hästköttskandalen. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Bjuv

Findus prisas för sitt arbete med köttskandalen

Livsmedelsföretaget Findus i Bjuv får årets Livsmedelspris för sin hantering av hästköttskandalen.

Det var i februari som hästkött upptäcktes i Findus färdiglasange och kritiken mot företaget blev massiv. Det visade sig senare att det var en underleverantör som hade gjort fel och Findus friades från alla misstankar om fusk.

Priset delas ut av branschen själv och Findus får priset för att dom agerade ansvarsfullt och öppet när misstankarna mot dom rullades upp.

Priset delades ut i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand på torsdagskvällen.

Juryns motivering

I en mycket utsatt situation har Findus Sverige tagit fullt ansvar, även medialt, för sina produkter och för produkternas innehåll.

På ett föredömligt sätt har de öppnat upp dörrarna till sin produktion och bjudit in en stor allmänhet. Det ger transparens och ett ärligt ansikte, vilket skapar förutsättningar för ett fortsatt högt förtroende från konsunemnterna, både vad gäller produkter och varumärke.

Ansvaret och öppenheten - även i pressade lägen - gör Findus Sverige till en viktig aktör i det innovativa Livsmedelssverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista