Blackface-sminkade studenter i Lund. Foto: Kalle Wigren
Lund

Firade inspark med blackface-sminkning

1:28 min

Två år efter skandalfesten med den iscensatta slavauktionen uppmärksammas studentfester i Lund igen. Den här gången handlar det om studenter som målat ansiktet svart under en insparksfest.

– Jag var ute på stan i lördags eftermiddag och då såg jag ett gäng studenter som gick blackface-sminkade på Södra esplanaden. Det såg ut som de var sminkade med skokräm i ansiktet, berättar lundabon Kalle Wigren.

Vad tyckte du om det?
– Jag blev jätteupprörd när jag såg det. Jag tycker det är rasistiskt, helt klart.

Studenterna som målade sina ansikten vill inte ställa upp på en bandad intervju men sägeratt de ber om ursäkt om någon tagit illa upp och tillägger att de har inte utfört någon kränkande eller rasistisk handling med avsikt.

De tycker inte att man kan dra parallellen med den så kallade slavaktionen på Hallands nation. De säger att festen de gick på hade ett maskeradtema och att man borde kunna klä ut sig som man vill, och anser att de inte gjort nån form av karikatyr.

Kalle Wigren säger att han direkt kom att tänka på den iscensatta slavauktionen med blackface-sminkade studenter som ägde rum under en studentsittning på Hallands nation i Lund för två år sedan. Det väckte stor uppmärksamhet, ända till USA, och anmäldes av Afrosvenskarnas riksförbund för hets mot folkgrupp. Men de som höll i slavauktionen blev friade. 

Den här gången var det teknologistudenter på en insparksfest med olika musikteman som några hade målat sig svarta i ansiktet.

– Det är väldigt olyckligt om någon har tagit det här på ett sätt att de känner sig kränkta eller tagit illa upp. Det var studenter som hade reggae som tema och klädde ut sig till rastafari, säger Elin Wennerström, ordförande för föreningen för Technology Management Studenterna som arrangerade festen.

Elin Wennerström säger att hon inte kände till att de skulle göra blackface-sminkningar och den här typen av frågor var inget man diskuterade i föreningen inför insparksfesten.

– Vi får sätta oss ner och utvärdera detta och se om vi kan göra något annorlunda nästa gång.

Kalle Wigren tycker att universitetet måste jobba mer med dessa frågor:
– Universitet har ju en värdegrund som de ska förhålla sig efter, och då tycker jag att man kan gå ut med tydliga signaler om att sånt inte ska höra hemma där. 

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Kajsa Norell
kajsa.norell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista