Polska arbetare i slakterikonflikt

En konflikt blossat upp mellan charkföretaget Skånekött och fackförbundet Livs om ett tjugotal polacker som sedan maj förra året arbetar på företagets anläggning i Skurup.

Facket anser att polackernas avtal inte följer de svenska kollektivavtalen och att de löner som står i anställningsbevisen inte stämmer.

– Det pågår en central förhandling som är ajournerad, men som ska fortsätta. Vi har inte underlag exakt vad som utbetalats, men vi har hört med de polska arbetarna, säger Göran Kryhl, ombudsman på Livs i Malmö.

Enligt facket anger polackernas anställningsbevis att de har en lön på 100 kronor i timmen, men själva säger polackerna att de får 60 kronor i timmen.

Arbetsgivaren hävdar också att de inte jobbar övertid eller helger, men det stämmer inte menar Göran Kryhl på Livs. Polackerna jobbar i Skurup för att lära sig verksamheten innan en ny baconskivningsfabrik flyttas till Polen i sommar.  Sven Jacobsen som är styrelseordförande i Skånekött menar nu att hela tvisten beror på ett missförstånd.

– Jag tror att Göran Kryhl har missat frågan om det gäller brutto eller netto, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".